Зоран Попоски изложува во Сингапур

Од:

Македонскиот дигитален уметник Зоран Попоски учествува на групната изложба „Уметноста на креативното истражување“ во Уметничката галерија на Националниот институт за образование во Сингапур, во периодот од 6 до 31 јануари 2023 година.

На изложбата учествуваат 15 врвни уметници-професори од Лондон, Хонг Конг и Сингапур, вклучително и од Универзитетот Кембриџ, Универзитет колеџ Лондон, Кралскиот колеџ за уметност, итн.

„Оваа изложба ја слави уметноста како академско истражување. Изложбата спојува на едно место 15 меѓународни уметници-академици кои ги истражуваат нивните мулти-идентитети, стапуваат во дијалог за вредноста и местото на уметноста како истражување, и нудат увид во нивното знаење за односите помеѓу уметноста и академскиот свет“, истакнува Ребека Хитон во предговорот на каталогот за изложбата.

На изложбата Попоски ќе се претстави со видео арт од неговата понова продукција, дело што ја истражува просторната онтологија и постхуманата дејственост во рамки на постхуманата естетика на современиот авторски филм.

„Ова дело преставува своевиден вовед и пресек на клучните теми од моето најново творештво, коешто е фокусирано на дигитална ликовна уметност создадена со помош на вештачка интелигенција“, изјави Попоски.

Зоран Попоски магистрирал уметност во нови медиуми во Австрија и САД, а докторирал студии на културата во Скопје. Има реализирано над 100 меѓународни изложби и е добитник на повеќе меѓународни награди за уметност.

Би можело да ве интересира

Отворена изложбата „Македонија памети. Никогаш да не се заборави!“

Ана Ололовска

Изложба „Македонија памети. Никогаш да не се заборави!“

Ана Ололовска

Македонскиот КИЦ во Тирана промовираше млади сликари од двете земји

Ана Ололовска

Археолошката изложба „Првите кралеви на Европа“ на 31 март во Чикаго

Ана Ололовска

По повод 8 Март, отворена изложба „Иднина е женски род“ во Ист Гејт Мол

Ана Ололовска

Свечено отворање на изложбата „Париски рефлексии 2“ по повод месецот на Франкофонијата

Ана Ололовска