„Женидба“ од Гогољ премиерно во театар „Комедија“

Од:

Театар „Комедија“ вечер премиерно ќе ја изведе претставата „Женидба“ на Николај В. Гогољ, во режија на Дејан Пројковски, кој на прес-конференција по повод премиерата рече  дека за секој режисер и актер е предизвик и возбуда да се работи текст на некој од класиците на светската драматургија.

– Нашата „Женидба“ е претстава за љубовта и, би рекол, повеќе е за потрагата по љубовта. Во неа доста се занимаваме со тоа што е љубовта денес, умееме ли да ја препознаеме, умееме ли доволно да дадеме од себе за љубовта. Се занимаваме за темата на бракот, за одлуката и препознавањето на вистинскиот човек. Претставата се врти на две позиции – едната е како Сизиф, секогаш од почетокот на планината стигнуваме до врвот, пронаоѓајќи ја љубовта и освојувајќи, за потоа повторно да почнеме да се качуваме до врвот. Затоа што една од најважните работи во љубовта е освојувањето, кое треба постојано да го правиме. А слично и како Диоген, со фенер во рака се движиме, обидувајќи се да ја видиме и препознаеме вистинската љубов, истакна Пројковски.

Според него, има повеќе стилови во актерската игра, која кулминира во гротеска како специфичен актерски израз, а се темели на два принципа  – на Брехтовата максима дека театарот треба да забавува и на Шекспировата дефиниција за театарот – се се случува сега и овде.

Во претставата играат Атанас Атанасовски, Валентин Костадиновски, Нина Деан, Едмонд Сотир, Роберт Ристов, Игор Георгиев, Зорица Стојановска, Кристина Ласовска,  Теоман Максут и Анкица Бенинова.

Сценографијата е спонзорирана од фирмата „Златна рака“ и ја изработи Валентин Светозарев. Костимограф е Благој Мицевски, а музиката е на Горан Трајковски. Во претставата има и 3Д мапинг, првпат во затворен простор, кој на отворено беше применет во „Ромео и Јулија“ на Пројковски  за отворањето на ланското „Охридско лето“.

Гогољ ја напишал комедијата „Женидба“ како коментар на популарните романтични комедии од почетокот на 19 век во Русија. „Женидба“ е трета премиера на театар „Комедија“ и беше во програмата за 2012 година.

Би можело да ве интересира

Премиера на „Петар Пан“ во Струга, средствата од влезниците хуманитарно за Бојан

Ана Ололовска

По повеќе од 30 години прво гостување на македонски театар на сцената на Народниот театар во Албанија

Ана Ололовска

Музички спектакл на четири млади актерки во Јавна соба – „Girls night“

Ана Ололовска

Бесплатна изведба на „Само глас“ во МНТ по повод Светскиот ден на театарот

Ана Ололовска

Почнаа подготовки за претставата „Бог на масакрот“ прва премиера на Тетовски Театар за 2023 година

Ана Ололовска

Почит и од млади и од стари колеги – Торта во драмски за 80 роденден на Коле Ангеловски

А1он