Се одржаа петтите Горно – рекански средби

Од:

Со прикажување на дел од свадбарските обичаи, во селото Рибница, во општина Маврово-Ростуше, попладнево завршија петтите Горно-рекански средби.

dobivaj vesti na viber

На завршната манифестација во дворот на некогашното училиште во селото Рибница, иселеници, печалбари и малубројните мештани се потсетија на традицијата и животот на нивните предци низ неколкучасовна програма.

Членови на „Друштвото за култура Горна Река“ во колоритната носија и во придружба на оркестар со традционални инструменти низ песна и ора претставија дел од фолклорот на Албанците од регионот на Горна Река.

– Посакуваме да доаѓате почесто во родниот крај и огништето на вашите предци и да продолжите во негувањето на нивната традиција, а оваа манифестација да стане туристичка атракција и за развој на овој крај, рече Медат Куртовски, градоначалник на општина Маврово-Ростуше.

На завршната манифестација настапија неколку реномирани изведувачи на албанската традиционална музика и фолкористите од КУД „Дрита е Дервенит“ од Скопје

На посетителите им беа прикажани и неколку спортски игри, како фрлање камен, влечење јаже и борби на пеливани. За гостите и посетителите беше организран ручек со традционална јанија и алва приготвена во големи казани.

Организаторот „Друштвото за култура Горна Река“ додели признанија и плакети на заслужни лица, кои помогнале во промоцијата на манифестацијата и реканскиот крај.

Изминативе денови во рамки на манифестацијата беше организиран планинарски марш и турнир во мал фудбал.

Регионот на Горна Река во кој има 22 села, е еден од најслабо населените во земјава и во него постојано живеат педесетина семејства. Иселувањето од овој планински регион по долината на Радика било интензивно во шеесетите и седумдесетите години од минатиот век.

Би можело да ве интересира

КУД „Кирил Пејчиновиќ“ – Теарце со Новогодишен концерт ги завршува годинашните настапи

Ана Ололовска

Онлајн промоција на првата музичка фолк сликовница за деца „Слушам кај шумат шумите“

Ана Ололовска

Изложба на фотографии од традиционални носии во Гевгелија

Ана Ололовска

В петок 33-то издание на „Охридските староградски средби“

Ана Ололовска

Заврши Меѓународниот фолклорен фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

Ана Ололовска

Промоција на монографијата „Од Љубанишча до Дебор“ од Љупчо Милошески

Ана Ололовска