КУД „Кирил Пејчиновиќ“ – Теарце со Новогодишен концерт ги завршува годинашните настапи

Од:

Во сабота на 25 декември културно-уметничкото друштво „Кирил Пејчиновиќ“ од Теарце ќе одржи Новогодишен концерт, што претставува заокружување на годинашните настапи. Концертот ќе се одржи во спортската сала на ОУ „Кирил Пејчиновиќ“ во Теарце.

-И оваа година го збогативме нашиот репертоар со ора и песни, од повеќе етнички предели во Македонија, а како кореографски постановки има можност да се проследат ората „Жетварка“, „Драчевка“, „Раштак“, „Посеље“, „Водарки“ и сценската адаптација од Долни Полог. Гости на концертот се КУД „Извор“ од Јегуновце и зурли и тапани „Ќустек“. Ги повикувам сите да дојдат и да ги видат овие млади таленти, вљубеници во орото и песната, бидејќи има што да ни покажат и има што да научиме од нив кога станува збор за начинот на негување и зачувување на традиционалната музика и игра, изјави Сашо Костадиновски, етнокореолог во Културно уметничкото друштво „Кирил Пејчиновиќ“.

Почетокот на концертот е закажан за во 17 часот, а присуството е возможно согласно протоколите за заштита од Ковид-19 со прикажување на сертификат за вакцинација.

Би можело да ве интересира

Онлајн промоција на првата музичка фолк сликовница за деца „Слушам кај шумат шумите“

Ана Ололовска

Изложба на фотографии од традиционални носии во Гевгелија

Ана Ололовска

В петок 33-то издание на „Охридските староградски средби“

Ана Ололовска

Заврши Меѓународниот фолклорен фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

Ана Ололовска

Промоција на монографијата „Од Љубанишча до Дебор“ од Љупчо Милошески

Ана Ололовска

Почнува 11. Фестивал на народна култура „Пображење“ во Вевчани

Ана Ололовска