Повик за учество во манифестацијата „Невестинско поклонение на Св.Теодор Тирон 2019“

Од:

Општина Крива Паланка почна со подготовките за реализација на јубилејната, десетта, културна манифестација „Невестинско поклонение на Свети Теодор Тирон 2019“ која ќе се одржи во недела, 17 март. Од локалната самоуправа на општината ги повикуваат сите заинтересирани да учествуваат на манифестацијата која традиционално се одржува во црквата „Свети Теодор Тирон“ во село Конопница, ден по верскиот празник Тодорова сабота.

-Оваа манифестација е продолжение на возобновената вековната традиција младите невести венчани меѓу двете Тодорици заедно со своите свекрви, облечени во традиционални народни носии, да го изведат поклонението пред црквата „Св.Теодор Тирон“ барајќи пород и благослов за челад. Возобновената манифестација има цел да прерасне во регионална манифестација преку која ќе се презентираат народните носии и традиционалните обичаи од овој крај, поради што ги покануваме исте млади невести венчани меѓу „Тодориците“ да се пријават со нивните свекрви, посочуваат од организацискиот одбор при општината.

Сите заинтересирани учеснички можат да пријават учество кај координаторот на манифестацијата, Стојанче Величковски од РЗР„Патник“ или во Одделението за јавни дејности, економски развој и информатичка технологија при локалната самоуправа на општина Крива Паланка. Манифестацијата се реализира со придружни културно-сценски активности.

Би можело да ве интересира

Меѓународен детски фолклорен фестивал „Оро без граници“

Ана Ололовска

Детскиот фолклорен фестивал „Оро без граници“ – симбол на пријателство меѓу децата

Ана Ололовска

Затворено годинашното издание на Меѓународниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски”

Ана Ололовска

Започна Етно Плоштад фестивал 2019 во Берово

Ана Ололовска

Во Крива Паланка утре почнува 15-от Интернационален фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Ана Ололовска

Фолклорниот ансамбл „Тиквеш“ од Кавадарци најуспешна група на „Илинденски денови“

Ана Ололовска