Отворени новите простории на Американското катче во Скопје

Од:

Во Скопје денеска се отворени новите простории на Американското катче, место каде граѓаните може да добијат повеќе информации за Соединетите Американски Држави, да учат и да се запознаат со американската култура, уметност, историја, но и политика.

На пуштањето во употреба на новиот простор сместен во доградбата на Националната универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ американскиот амбасадор Пол Волерс истакна дека во овој извонреден простор продолжува да се продлабочува партнерството со Министерството за култура и со Универзитетската библиотека.

Централната локација на катчето ќе овозможи тоа да пружа информации, активности и можности за уште повеќе граѓани особено за студентите од околните институции. Понудата што катчето ја има во комбинација со понудата на НУБ ќе овозможи повеќе ресурси за повеќе луѓе во овој убав и природен простор. Како едно од 800-те американски катчиња и простори во светот Американското катче во Скопје ќе овозможи пристап до најновите исцрпни информации за САД и ќе ги поврзе американските граѓани со тие на земјата домаќин преку дискусии за политиката, културата и вредностите на САД, рече амбасадорот Волерс.

Според него, како што Македонија се соочува со сопствени предизвици, политички, економски или социјални, ова Американско катче ќе претставува место каде што луѓето ќе можат да дојдат да истражуваат нови идеи и да ги следат своите соништа за подобар свет.

Сакаме другите да учат од нашите успеси, но и од нашите предизвици и грешки и да ги примат материјалите и искуствата со цел да изградат сопствени поцврсти заедници. Се надевам дека многумина ќе ги искористат бројните програми што ги нуди катчето, порача амбасадорот Волерс.

На свеченоста се обрати министерката за култура Елизабета Канческа Милевска, која посочи дека Американското катче е информативен центар и главен поттикнувач на меѓукултурната и образовната размена на искуства меѓу домашната и американската јавност.

Соединетите Американски Држави се наша голем стратешки, политички, економски и културен поддржувач и денеска навистина можеме да се гордееме со сето она што успеавме низ годините да го постигнеме. Катчето во Скопје, заедно со останатите четири кои функционираат во државата се само уште едно место повеќе каде заеднички можеме да размислуваме и да ја планираме иднината истовремено зацврстувајќи ги партнерските односи и искреното пријателство меѓу македонскиот и американскиот народ, рече Канческа-Милевска.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Едно лице загина откако цистерна со нафта експлодира на автопат во Алабама

САД одделно ќе гласа за помош на Украина и Израел, републиканците на Трамп се закануваат

Спектакуларно бегство на затворен од САД

САД: Очекуваме Иран да го нападне Израел

САД: Му кажавме на Иран дека не учествуваме во нападот на конзулатот во Дамаск

Невреме во југоисточниот дел на САД: Едно лице загина, повеќе од 100.000 без струја