Никола Смилков со самостојна изложба ќе се претстави во Хрватска

Од:

Универзитетскиот професор и уметник Никола Смилков со самостојна ликовна изложба на скулптури „Emocionalni pokreti/Emotional movements“ ќе се претстави во Сплит, Република Хрватска.

Изложбата ќе биде отворена вечер во просториите на Француската алијанса во Сплит, во организација на Хрватско – француското здружение и Министерство за култура.

Никола Смилков е роден во 1973 година во Штип. Во 1999 година дипломирал на Факултетот за ликовни уметности, каде во 2002 година магистрирал во областа вајарство во класата на проф. Драган Попоски – Дада. Докторирал во 2012 година на Педагошкиот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, во областа Методика на ликовното воспитание. Тој е редовен професор на Факултетот за образовни науки при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип.

Учествувал на повеќе меѓународни симпозиуми во рамки на кои реализирал монументални скулптури и групни изложби во Австрија, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија, Турција и Индија.

Добитник е на наградата за скулптура „Димо Тодоровски“ од ДЛУМ во 2008 година и во 2017 година.

Би можело да ве интересира

Изложба на Душан Стефановски на „Културно лето во МОФ – Cult+Alt+Repat“

Ана Ололовска

Центар Јадро ќе го претстави творештвото на уметницата Моника Мотеска

Ана Ололовска

Во Битола отворена изложба „Пејзажна стилизација“ од ликовниот уметник Панде Петровски

Ана Ололовска

Отворање на изложбата „19“ на Христина Зафировска

Ана Ололовска

Изложба на карикатури на тема корона од Миле Манчевски

Ана Ололовска

Изложба на Зулејха Али Зубери во Дом на култура „Кочо Рацин“ – Скопје

Ана Ололовска