Македонско-босанската претстава „Отело“ премиерно во театарот во Зеница

Од:

Во Босанско народно позориште во Зеница денеска премиерно ќе биде изведена претставата „Отело“ од Шекспир во режија на Нина Николиќ, која е копродукција меѓу театарот од Зеница и Македонскиот народен театар. Македонската премиера е закажана за 4 декември во МНТ.

Во проектот, во кој е вклучена и продукцијата „Перипетија“, играат актери од двете земји: Енес Салковиќ, Саша Ханџиќ, Дарја Ризова, Ѓорѓи Јолевски, Златан Шкољиќ, Aлександар Ѓорѓиески, Џенана Џаниќ, Тамара Миличевиќ-Стилиќ, Александар Михајловски и Аксел Мехмед.

Според драматургот на претставата Тамара Барачков, третманот на класиката во современите театарски пракси отвора простор за истражување на начинот на претставување на текстот на сцена, но и испитување, во контекст на овдешните прилики, на клучните мотиви и проблеми со кои се занимава драмата.

-Ова читање на „Отело“ е карактеристично поради радикалниот пристап кон Шекспировиот јазик и стил, што е можеби најочигледната интервенција на текстот. Имавме цел да истражиме на кој начин и во која мера трансформацијата на јазикот и „преведувањето“ во современ говор може да влијае не само на изворниот Шекспиров ракопис туку и на прашањата што ги нуди драмата. Така, јазикот стана оголен, директен и лишен од поетичноста, со што се акцентирани и нагласени и актуелни теми денес, наведува драматургот.

Македонските и босанските актери во „Отело“ играат секој на својот мајчин јазик со што додатно се развива поигрувањето со говорот, како и прашањето на комуникација и меѓусебно разбирање.

Исто така, Јаго во оваа претстава не е лик олицетворение на злото, туку човек со слабости, несреќен и несигурен, можеби и несвесен дека една интрига и ситна пакост, која ја прави поради одмазда, ќе покрене серија крвави, трагични настани.

-Во таа смисла, немавме цел ниту самиот Отело да го ослободиме од вина и од одговорност за убиството, ниту да ги прикажеме неговите дела и однесување исклучиво како последица на сплетките и лагите на Јаго. Низ приказната за љубомората и стравот од неверство, се проблематизира односот кон жените што го препознаваме и во денешното традиционално патријархално општество, додава драматургот на претставата.

Сценографијата е на Вишња Вујовиќ, костимограф е Ивана Каранфиловска-Угуровска, на сценските движења работеше Димитриос Сотириу, а композитор на музиката е Дуке Бојаџиев.

Би можело да ве интересира

Марија Минчова – Андонова од Штипскиот театар доби награда на фестивалот „Актерот на Европа“

Ана Ололовска

Драмата „Проколнатите“ прва премиера на Тетовски Театар за 2021 година

Ана Ололовска

Дваесеттиот фестивал „Албански театар во Северна Македонија“ од 2 до 9 септември

Ана Ололовска

Премиера на „Добрутро арамии“ на драмското студио „Миладин“

Ана Ололовска

Претставата „Светулки“, прва премиера во прилепскиот театар

Ана Ололовска

„Генетиката на Глембаеви“ во режија на Пројковски го отвори Театарфест „Петар Кочиќ“

Ана Ололовска