Кроки цртежи на десет уметници во галеријата „Акантус“

Од:

Во галеријата „Акантус“ вечер од 20 часот ќе биде отворена изложбата „Кроки во градината”, која е дел од одбележувањето на Европската година на културно наследство и се организира со поддршка на Делегацијата на Европската унија во Скопје.

Учесници се уметниците Горјан Ѓорѓиев, Славица Јанешлиева Бачварска, Маја Кировска, Срѓан Миќиќ, Моника Мотеска, Оливер Мусовиќ, Касиопеја Наумовска, Маја Рауник, Васко Серафимов и Тања Таневска. Инспирација за делата на оваа изложба е литературно-уметнички настан организиран на крајот на април.

– Базата за создавање на кроки цртежите на овие десет еминентни уметници беше дел од роман, расказ, поезија, текст, како модел кој низ читањето ја менуваше динамиката на сцената и интересот. Возбудата од следната сцена, следниот збор, перспективите на имагинацијата, тие, уметниците, лесно ја преточуваа во нови линии и потези, секој задлабочен во сопствената визуелизација и цртачко-наративен процес, истакнува Дијана Томиќ-Радевска, куратор на изложбата.

Би можело да ве интересира

Изложба на „Уметничка меѓународна група со пријателите“

Ана Ололовска

Зоран Арсовски со самостојна изложба во Белград

Почнува 45-та Меѓународна ликовна колонија „Куманово“ во Пелинце

„Бранови и мисли“ – изложба на слики од Наташа Попоска Карче

„Форми во црно“, ликовна изложба на Мице Јанкуловски во музејот „Куќа на Робевци“ во Охрид

Татјана Ташкова

„Форми во црно” – изложба на мултимедијалниот уметник Мице Јанкуловски