Изложба „Од ѕид до платно“ на Дејан Давчевски

Од:

Во МКЦ вечер ќе биде отворена првата самостојна изложба на Дејан Давчевски насловена „Од ѕид до платно“.

Изложбата на Давчевски ги одразува промените кои ги минавме изминатите две години, а неговите дела се потпираат на геометриските форми, кршејќи ги или формирајќи ги во нивните првобитни состојби, со што ја пронаоѓа и љубовта кон ваквото сликарство.

Дејан Давчевски е роден на 20.5. 1996 во Скопје. Средно образование завршил во ДСУЛУД „Лазар Личеноски“ – Скопје, оддел графика, а своите студии ги продолжил на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, оддел Ликовна педагогија, модул Графика, под менторство на проф. д-р Трајче Блажевски.

Неговата уметност се врти околу графити-културата и урбаната уметност, често пати пресликувајќи мотиви од секојдневито. Најчести медиуми во неговото творештво се платното и ѕидот, па така наоѓа начин да ја искористи естетиката од графитот и да ја употребува на платно, бидејќи пристапот е сличен.

Би можело да ве интересира

Изложба на репродукции на дела на англискиот уметник и патеписец Едвард Лир во Охрид

МСУ со голема изложба на најпрогресивните уметници од Југоисточна Европа

Ана Ололовска

Изложба на дела од кавадаречки ликовни уметници и нивни гости

Ана Ололовска

Во Галеријата „КО-РА“ отворена изложбата на Ленче Коцевска „Моја бесмртна љубов“

Ана Ололовска

Ретроспективна изложба „Од депото на Меѓународната Струмичка ликовна колонија“ во Куманово

Ана Ололовска

Во Вевчани отворена изложбата „Метакосмија“

Ана Ололовска