Изложба на Катерина Деспот и Васка Сандева во Софија

Од:

Во галериjата на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софиja вечер од 18.30 часот ќе биде отворена изложбата „Концепти за урбани пеjзажи“ на Катерина Деспот и Васка Сандева, професорки на Штипскиот универзитет.

dobivaj vesti na viber

Тие ќе се претстават со околу дваесет ликовни дела во различни ликовни техники, а колажот е избран како специјално изразно средство во пејзажните композиции на двете авторки. Пејзажот е претставен како неразделен сегмент на живеење на урбаната градска средина и како битен фактор на животната средина, амбиент кој плени во многу сегменти од секојдневието.

Катерина Деспот (Прилеп, 1977) завршила Индустриски дизајн во Националната ликовна академија во Софија, каде што го продолжила образованието и станала доктор на науки. Во 2018 година специјализирала на тема „Влијанието на паркoвата уметност врз развојот на модерната паркова композиција”. Од 2009 година е професор на Универзитет „Гоце Делчев“ во Штип.

Васка Сандева (Кочани, 1982) завршила Пејжазна архитектура и докторирала на Шумарско-технички универзитет во Софија. Минатата година специјализирала на тема „Уметнички принципи на паркова уметност како фактор за уредување на улиците во градовите на Република Македонија”. Од 2010 година е професор на Штипскиот универзитет.

Катерина Деспот и Васка Сандева се авторки на голем број публикации, статии, проекти…, имале самостојни претставувања и учества на групни изложби.

Би можело да ве интересира

Изложба и ди џеј сет, вчера проекција на „Хомо“

Изложбата „Слобода?!“ на 15 ликовни уметници гостува во Уметничката галерија „Илија Бешков“ во Плевен

Се отвора изложбата „Полска школа на колаж“ на Жмијевски и Алтхамер во МСУ – Скопје

Изложба на графики, цртежи и колажи од Слободан Радојковиќ

Голема Завршна изложба во средното уметничко училиште Лазар Личеноски во Скопје

Ана Ололовска

Утревечер отворање на самостојна изложба на Ахмет Огут во МСУ

Ана Ололовска