Изложба на фотографии „50 Нијанси воздух“ во еко-автобусите на ЈСП

Од:

Во седум еко-автобуси на ЈСП-Скопје, на линиите 2, 5, 15, 24 и 50, од вчера е поставена изложба „50 нијанси воздух“ која ќе трае еден месец, во организација на Шведската амбасада и невладината „Еко-свест“.

Минатиот месец Амбасадата организираше натпревар за аматерски фотографии кои го прикажуваат проблемот со аерозагадувањето, како и можни решенија кои секој поединец може да ги примени за да помогне во подобрувањето на квалитетот на воздухот.

Како партнер во дел од активностите е и проектот „Справување со загадувањето на воздухот во Скопје“ финансиран од Шведската агенција за меѓународна соработка и развој – Сида, а го спроведува Програмата на Обединетите нации за развој (УНДП).

Од 115-те фотографии кои пристигнале од повеќе градови во државата, жирито избра 36 кои се дел од патувачката изложба, а од нив три фотографии беа избрани како победнички на натпреварот.

Наградени беа фотографиите „Намалена видливост“ на Фросина Насковиќ, „Овој град е светло сив“ на Ангела Петровска и „Бесконечно“ на Атанас Бајлозов.

Како што соопшти Шведската амбасада, првата награда е прочистувач на воздух „БлуЕр“ и ја обезбедува шведската компанија „БлуЕр“ и нивниот застапник за Северна Македонија „Екотип“, втората награда е исто така прочистувач на воздух од „БлуЕр“ и ја обезбедува Амбасадата, а третата награда – планинарско ранче, термос, фитнес-маичка, обезбедени од „Еко-свест“.

Изложбата во дигитален формат може да се проследи и на фејсбук-страницата на амбасадата: Embassy of Sweden in Skopje, и на страницата на „Еко-свест“, каде што е креиран посебен албум на фотографии.

Паралелно со патувачката изложба во наредните денови ќе почне и кампања на социјалните медиуми за подигнување на свеста за аерозагадувањето и неговите причинители, како и за можните начини на кои секој поединец може да придонесе кон поздрав и поквалитетен воздух.

Кампањата ќе може да се проследи на фејсбук-страницата на Амбасадата на Шведска и на инстаграм-профилот на Амбасадата: @SwedenInMK.

Би можело да ве интересира

Изложба 50-години творештво и промоција на публикација на МИЦКО Мице Јанкуловски

Ана Ололовска

Изложба на акварели на Александар Поповски во Битола

Ана Ололовска

„Трансфигурации“ – изложба на Ана Трајковска

Ана Ололовска

Изложба „Мал формат“ 2020 на ДЛУМ

Ана Ололовска

Изложба по повод Денот на образование на турски јазик

Ана Ололовска

Изложба Фрескосликарството на Дичо Зограф во црквите од скопскиот регион

Ана Ололовска