Кремаст колач со вишни

Од:

Овој колач задолжително треба да се проба …

Потребно е:
за бисквитното тесто:
5 јајца
200 гр шеќер
1 кисела павлака
100 гр маргарин
1 прашок за пециво
10 лажици брашно
1 тегла компот од вишни

за жолтиот крем:
750 гр свежо сирење
5 лажици шеќер
2 кесички ванилин шеќер
1 желатин во прав
1 л слатка павлака за шлаг

за преливот:
400 мл сок од вишни
4 лажици шеќер
2 кесички црвен прелив за торта

Подготовка:
– Изматете ги белките во густ шлаг.

– Пенесто изматете ги жолчките со шеќерот.

– Додадете ги киселата павлака, растопениот маргарин, брашното и прашокот за пециво. Убаво измешајте.

– На крај додадете ги и изматените белки и полека измешајте со дрвена лажица.

– Смесата сипете ја во тава (25х35 см) која претходно сте ја намастиле со масло и посипале со малку брашно.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 10 минути. Извадете ја тавата надвор и зголемете ја температурата на 200 степени.

– На полупеченото тесто распоредете ги исцедените вишни од компотот и вратете ја во рерна да се допече уште 15-на минути. Извадете ја тавата од рерна и оставете убаво да се излади бисквитното тесто.

– За тоа време преминете на изработка на кремот од сирење. Подгответе го желатинот според упатството на кесичката.

– Измешајте ги сирењето, шеќерот и ванилиниот шеќер.

– Садот со желатинот ставете го на рингла и на тивко оставете да се растопи. Потоа додадете го во смесата со сирење и измешајте.

– На крај додадете ја и изматената слатка павлака и убаво измешајте.

– Оваа смеса премачкајте ја рамномерно над бисквитното тесто.

– Преминете на подготовка на црвениот прелив. За сокот од вишни искористете го сокот од компотот и додадете вода за да дојдете до 400 мл. Во тоа додадете го шеќерот и разматениот прелив и ставете да се вари. Уште врел прелијте го над колачот во тавата и израмнете.

– Пред да го послужите оставете го колачот убаво да се излади.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска