Погача од стар леб

Од:

Потребно е:
околу 800 гр стар леб
150 мл млеко
500 мл јогурт
2 јајца
1 лажиче сол
1 лажица рендан пармезан
на врв на нож сода бикарбона
1 лажица путер, за премачкување на тавата
сусам, ким, ленено семе, по желба – за посипување

Подготовка:
– Лебот исечете го на мали коцки, постепено прелијте го со млеко и измешајте го со рака (кога смесата ќе стане тврда и мокра, престанете со додавање на млеко).

– Изматете ги јајцата и додадете ги јогуртот, солта, пармезанот и сода бикарбона. Матете додека да добиете хомогена смеса.

– Додадете го лебот и убаво измешајте за да се соединат сите состојки.

– Тавата во која ќе ја печете погачата убаво премачкајте ја со путер и распоредете ја смесата. Посипете со малку масло и на крај со сусам или пак со други семки, по желба.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 40 минути, додека убаво не порумени.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска