Италијански колач со јаболки

Од:

Колачот е едноставен за подготовка и многу вкусен …

Потребно е:
180 гр брашно
4-5 јаболки
130 гр шеќер
50 гр путер
1/2 кесичка прашок за пециво
2 жолчки
130 мл млеко
прстофат сол

Подготовка:
– Жолчките изматете ги со шеќерот додека да се растопи шеќерот.

– Растопете го путерот и оставете да се излади. Половина додадете го во претходно изматената смеса. Додадете го и млекото и измешајте.

– Додадете прстофат сол, брашно и прашок за пециво. Убаво измешајте.

– Калапот во кој ќе го печете колачот прекријте го со хартија за печење и сипете ја смесата.

– Излупете ги јаболките и исецкајте ги на кришки. Наредете ги вертикално на тестото. Што повеќе јаболки ставите, тоа колачот ќе биде повкусен.

– Одозгора полијте со преостанатиот путер и посипете со 3 лажици шеќер.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30-35 минути или додека не порумени.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска