Мусака со модри патлиџани, спанаќ и бадеми

Од:

Многу едноставно јадење, а неверојатно вкусно и хранливо …

Потребно е:
1 модар патлиџан
800 гр спанаќ
1 чаша (од 200 мл) мелени бадеми
2 лажици крупно сецкани бадеми
сол, бибер
маслиново масло
2 чешниња лук
пармезан
1 топче моцарела сирење

Подготовка:
– Модриот патлиџан измијте го убаво, исушете го и сечете го на листови. Испечете ги на обична или на грил тава.

– Спанаќот кратко бланширајте го (околу 2 минути) и убаво исцедете го.

– Лукот ситно исецкајте го. Исто и моцарелата исецкајте ја на листови.

– Тавата за печење премачкајте ја со малку маслиново масло. На дното прво наредете еден ред од листовите модар патлиџан, посипете со сецканиот лук, посолете и посипете со малку мелени бадеми и пармезан. На крај ставете еден слој спанаќ. Повторете ја постапката додека да ги потрошите сите состојки.

– На крај најодозгора распоредете ги листовите моцарела и посипете со крупно сецканите бадеми. Попрскајте со малку маслиново масло.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени додека да се растопи сирењето.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска