Гулаш со кисела зелка

Од:

Одлично јадење за овој период од годината …

Потребно е:
1,5 кг свинско месо
1 главица кисела зелка
3 поголеми главици кромид
1 лажица свинска маст
4 листови ловор
говетска супа
сол, бибер

Подготовка:
– Исечете го месото на помали парчиња (колку еден залак), а зелката на тенки ленти.

– Кромидот ситно исецкајте го. Во тава на рингла на синската маст пропржете го кромидот додека да стане стаклест.

– Во тавата додадете го месото и кратко пропржете го.

– Сипете ја супата, но внимавајте место не треба да плива во течноста, значи немојте да сипете многу од супата. Додадете ги и листовите ловор.

– Динстајте го месото со повремено додавање од супата се додека да омекне месото.

– Кога месото ќе биде до пола омекнато, по околу 50-тина минути, додадете ја исецканата зелка. Ако е потребно додадете уште малку од супата. Додадете сол и бибер по вкус.

– На крај кога ќе го сервирате јадењето во чиниите може да додадете и кисела павлака, по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска