Шарени коцки со месо

Од:

Солени и вкусни коцки за денешниот ручек …

Потребно е:
250 гр мелено месо
100 гр сува димена сланина, ситно сецкана
1 главица кромид
4 чешниња лук
1 лажиче мелена црвена пиперка
сол, бибер
масло
100 гр сварен ориз
малку сецкан свеж магдонос
200 гр листови блитва
200 мл јогурт
200 мл кисела павлака
3 јајца
кашкавал

Подготовка:
– Кромидот ситно исецкајте го и пропржете го на малку масло.

– Додадете ги сецканата сланина и меленото месо и измешајте.

– Потоа додадете ги солта, биберот, црвената мелена пиперка, сварениот ориз, сецканиот магдонос и сецканиот лук.

– Листовите блитва убаво измијте ги и потоа полијте ги со врела вода за да омекнат.

– Дното на тавата во која ќе печете премачкајте го со масло и наредете половина од листовите блитва. Потоа ставете еден ред од смесата со месо и одозгора преостанатите листови блитва. Со нож исечете на коцки.

– Во една чинија изматете ги јајцата заедно со павлаката и јогуртот. Оваа смеса прелијте ја над листовите блитва и протресете ја тавата.

– На крај изрендајте малку кашкавал.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 40 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска