Ароматична коленица со зеленчук

Од:

Потребно е:
1-2 свежи свински коленици (околу 1,5 кг)
800 гр кромид
500 гр компири
200 гр месната сланина
4 моркови
2 корена пашканат
2 корена магдонос
1 корен целер
2-3 листови лорбер
1,5 лажиче сол
1 лажиче бибер во зрно
1 лажиче мелена црвена пиперка
1 лажиче толчена црвена лута пиперка
околу 300 мл супа
зелен за супа (1 кромид, 2-3 моркови, 1 пашканат, 1 корен магдонос, 1/2 корен целер, 2 чешниња лук, 1 компир)
масло

Подготовка:
– Измијте ги колениците и ставете ги во подлабоко тенџере, сипете вода за да ги покрие и оставете да се варат. Кога ќе почне да врие, тргнете ја пената од површината и додадете го зеленот за супа. Зачинете по вкус, додадете сол, бибер во зрно и листовите лорбер. Варете околу 1 час за да омекне малку месото, но внимавајте да не се распадне.

– Додека се варат колениците, направете го сосот од зеленчук и сланина. Ситно исецкајте го кромидот, а сланината исецкајте ја на поголеми коцки.

– Во тава на рингла на малку масло пропржете ги кромидот и сланината.

– Излупете го корените магдонос и пашканат и исецкајте ги на мали коцки. Морковите исецкајте ги на тркалца. Целерот исто излупете го и исецкајте го на тркалца, а потоа на четвртинки. Целиот зеленчук додадете го во тавата и динстајте додека да омекне.

– На крај додадете ги компирите исецкани на тркалца. Зачинете по вкус, додадате ги мелената пиперка и толчената пиперка и динстајте со повремено додавање на супа.

– Кога колениците ќе омекнат до пола, извадете ги од супата и ставете ги над динстаниот зеленчук. Прелијте со уште малку од супата во која се вареа и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 40 минути. Месото треба да биде меко и да добие убава румена боја.

– Месото исечете го и сервирајте го заедно со зеленчукот со кој што се печеше.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска