Густа чорба од вргањ

Од:

Хранлива, кремаста и многу вкусна …

Потребно е:
1 главица кромид
2-3 лажици масло
300 гр свежи печурки вргањ
2 компири
1 поголем морков
1 лажица мелен сув зачин
1 чешне лук
бибер
естрагон во прав
100 мл бело вино
700 мл вода
100 мл кисела павлака
магдонос

Подготовка:
– Печурките исчистете ги, измијте ги убаво, исечете ги на листови, кратко сварете ги во врела вода и исцедете ги.

– На врело масло испржете го ситно сецканиот кромид. Додадете го морковот исецкан на коцкички и печурките. Кратко сите состојки заедно динстајте ги со додавање на малку вода.

– Потоа додадете ги компирите исецкани на коцки, стиснатиот лук, мелениот сув зачин, биберот и естрагонот и продолжете со динстањето уште 10-тина минути.

– Додадете ги виното, врелата вода и кратко варете. На крај додадете ја и киселата павлака.

– Пред да ја послужите во чорбата исецкајте свеж магдонос.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска