Паста со тиквички

Од:

За сите љубители на тестенини, едноставна и брза паста …

Потребно е:
350 гр тестенини по избор
80 гр пршута
1 помала главица кромид
1 тиквичка (околу 250 гр)
1 мало чешне лук
400 мл неутрална павлака
сол и бибер, по вкус
10 гр путер
1 лажица рендан пармезан

Подготовка:
– Исецкајте го кромидот на мали коцки,а пршутата на ленти. Излупете ги тиквичките, исечете ги на тркалца, а потоа секое тркалце на пола.

– Тестенините ставете ги да се варат според упатството на пакувањето. Додека се вари пастата преминете на подготовка на сосот.

– На малку маслиново масло пропржете ја пршутата и потоа префрлете ја во чинија и тргнете ја на страна.

– Во истата тава ставете путер и пропржете го кромидот. Потоа додадете ги тиквичките и динстајте ги додека да омекнат, но внимавате да не се распаднат, треба да крцкаат.

– Кога ќе омекнат тиквичките сипете ја павлаката, додадете поголем дел од пршутата (оставете малку за сервирање), додадете го изренданиот лук, потоа и сол и бибер по вкус и пармезан.

– Измешајте и оставете на тивко да се крчка додека да се згусне малку павлаката.

– Во сосот додатете ги исцедените тестенини, измешајте убаво и послужете.

– Украсете со парчиња испржена пршута и рендан пармезан.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска