Чорба со брокула

Од:

Вкусна и здрава …

Потребно е:
1 главица кромид
150 гр моров
300 гр тиквички
200 гр брокула
1 коцка за супа
сол
бибер во зрно
1/4 лажиче ѓумбир во прав
1 л вода
маслиново масло
свеж копар

Подготовка:
– Кромидот, морковите и тиквичките исецкајте ги на мали коцки. Брокулата раздвоите ја на мали цветчиња и убаво измијте ја.

– На малку масло испржете го кромидот, а потоа додадете ги и морковите и динстајте додека малку да омекнат.

– Сега додадете ги тиквичките и брокулата, измешајте и сипете 1 л вода. По желба ставете коцка за супа. Додадете неколку зрна бибер, по вкус. Варете 20-30 мин додека да омекне зеленчукот.

– Ставете го зеленчукот во блендер и ситно измелете го. Истата постапка може да ја направите и со рачен миксер. Ако мислите дека чорбата е многу густа досипете уште малку вода. Додадете 1/4 лажиче ѓумбир во прав и сол по вкус. Варете додека да почне да врие.

– Пред да ја послужите посипете со сецкан свеж копар. Со неа сервирајте и препечен леб.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска