Палента со карамелизиран кромид

Од:

Лесно се подготвува, а неуспехот е скоро невозможен …

Потребно е:
за палентата:
150 гр полутврдо козјо сирење
250 гр палента
1 л вода
сол, по вкус (зависи од соленоста на сирењето)
10 гр путер

за карамелизираниот кромид:
2 поголеми главици кромид
маслиново масло
10 гр путер
2 лажици балзамико оцет
1 лажица кафеав шеќер
прстофат сол

Подготовка:
– Прво почнете со подготовка на палентата. Тава за печење со димензии 30х20 см обложете ја со хартија за печење. Сирењето крупно изрендајте го.

– Во сад на рингла сипете ја водата, додадете сол и путер и оставете да почне да врие. Сега додадете ја палентата и мешајте 3-4 минути додека да се добие густа маса. Сипете го ренданото сирење, измешајте и сипете ја палентата во тавата. Оставете ја неколку часа потполно да се излади.

– Изладената палента исечете ја на облици по желба и наредете ги во тава обложена со хартја за печење. Секое парче премачкајте го со маслиново масло.

– Тавата ставете ја во загреана рерна на максимална температура и тоа најгоре и печете додека да добијат златна боја.

– За подготовка на кромидот, исецкајте го на полумесечини. Во тава сипете 2 лажичиња маслиново масло и путер. Кога ќе се растопи путерот додадете го кромидот и динстајте на седна температура додека потполно не омекне, некаде околу 15 минути, со повремено мешање.

– Кога ќе омекне кромидот додадете го оцедот и шеќерот и динстајте уште околу 5 минути или додека да испари оцедот.

– Палентата и карамелизираниот кромид послужете ги топли со салата по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска