Орада во вино

Од:

Врвна риба во однос на вкусот и подготовката …

Потребно е:

1 орада (околу 700 гр)
1 лимон
сол, по вкус
100 мл маслиново масло
1/2 китка магдонос
250 мл масло
250 мл вино

Подготовка:
– За маринадата измешајте ги маслиновото масло, изрнданата кора од лимон, ситно сецканиот магдонос и солта.

– Исчистената риба убаво измијте ја и исушете ја со хартија. Засечете ја вертикално на три места. Ставете ја во тавата во која ќе ја печете, прелијте ја со маринадата, со прсти истријте ја убаво и оставете да се маринира околу 2 часа. Вртете ја од време на време.

– Пред да ја ставите да се пече, полијте ја рибата со виното. Наредете под рибата и на неа лимон исечен на тркалца.

– Ставете ја да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени. Должината на печењето зависи од големината на рибата. Рибата е готова кога ќе биде убаво печена одозгора.

– Пред да ја сервирате посипете ја со сецкан свеж магдонос или со прелив од маслиново масло, магдонос и сецкан лук.

– Служете ја со сварен ориз, компир со блитва или компир салата, по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска