Вкусна и колоритна …
Потребно е:
450 гр смрзнат грашок
1 помала главица кромид
1 коцка за супа
750 мл вода
1 полно лажиче песто од босилек
сол и бибер, по вкус
2 лажици кисела павлака
Подготовка:
– Кромидот ситно исецкајте го и пропржете го на малку маслиново масло.
– Додадете го грашокот, измешајте, полијте со 1 чаша вода и варете 10-тина минути додека да омекне.
– Варениот грашок со малку од течноста ставете ги во блендер и направете каша. Вратете ја во садот на рингла, сипете уште 750 мл вода, додадете ја коцката супа, пестото и варете на средна температура додека да почне да врие. Посипете со сол и бибер по вкус.
– Во чинија ставете 2 лажици кисела павлака и одозгора сипете малку од врелата чорба. Промешајте со вилушка и вратете ја смесата во останатата чорба. Измешајте.
– Служете ја топла, по желба посипана со сецкан свеж босилек и бибер.