Салата со млади компирчиња

Од:

Сите вкусови одлично се согласуваат заедно …

Потребно е:
1 кг млади компири
300 гр смрзнат грашок
1 китка ротквички
70 гр млад спанаќ
3 млади кромидчиња

за преливот:
4 лажици маслиново масло
3 лажици сок од лимон
1 лажиче сенф
сол и бибер, по вкус

Подготовка:
– Големата тава од рерна обложете ја со хартија за печење.

– Компирите убаво измијте ги и поголемите исечете ги на половинки или четвртини, а помалите оставете ги цели. Распоредете ги во тавата, испрскајте ги со маслиново масло и посипете со малку сол. Ставете ги да се печат во загреана рерна на 220 целзиусови степени 30-40 минути или додека да добијат златна боја. Извадете ги од рерна и оставете да се изладат.

– Грашокот кратко сварете го. Полијте го со ладна вода за да ја задржи грашокот зелената боја. Ротквичките исечете ги на половинки или четвртини, а кромидот на тркалца.

– Во еден сад измешајте ги сите состојки за преливот, додадете сол и бибер по вкус и пробајте. Ако е потребно додадете уште сол или бибер.

– Во голема чинија ставете ги компирите, додадете ги грашокот, ротквичките, спанаќот, кромидот и полека измешајте. Прелијте со преливот и повторно полека измешајте.

– Оваа салата послужете ја веднаш.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска