Пилешко во сос од портокал

Од:

Пилешко на кинески начин …

Потребно е:
450-500 гр пилешко бело месо
1 лажица сос од соја
2 чешниња лук
1 лажица ситно рендан свеж ѓумбир
1 млад кромид
1 лажица тостиран сусам
масло од сусам
лут чили сос, по желба

за сосот од портокал:
70 мл свежо исцеден сок од портокал
2 лажици сос од соја
1 лажица оцет од ориз (или јаболков оцет)
1 лажиче мед
1 лажиче нишесте

Подготовка:
– Пилешкото месо исецкајте го на коцки, ставете го во шинија и прелијте го со 1 лажица сос од соја. Измешајте и оставете го неколку часа да се маринира.

– За сосот, измешајте ги сокот од портокал, соја сосот, оцедот од ориз, медот и нишестето. Лукот ситно исецкајте го или испасирајте го низ преса и ситно исецкајте го младиот кромид. Измешајте ги белиот дел од кромидот (зелениот оставете го за декорација), лукот и ѓумбирот.

– Во вок тава загрејте мала количина на масло од сусам и испржете го месото. Испрженото месо извадете го од тавата и во истата тава испржете го младиот кромид, лукот и ѓумбирот. Кога ќе замирисаат вратете го пилешкото месо во тавата, измешајте и сипете го сосот. Оставете неколку минути да се вари на умерена температура и тргнете ја тавата од рингла.

– Пилешкото послужете го со сварен ориз или нудли. Посипете со тостиран сусам и зелените делови од младиот кромид.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска