Тиквички полнети со печурки и булгур

Од:

Едноставно и многу вкусно …

Потребно е:
2 поголеми тиквички
4 лажици булгур
1 главица кромид
2 чешниња лук
200 гр шампињони
30 гр сув вргањ
125 гр моцарела сирење
сол, бибер
1 лажиче суво оригано

Подготовка:
– Тиквичките излупете ги исечете ги на половина, а потоа секоја половина уште на два дела по должина. Така ќе добиете осум парчиња.

– На секое парче тиквичка издлабете ја внатрешноста, но не ја фрлајте туку ситно исецкајте ја.

– Печурките вргањ оставете ги да набабрат во топла вода.

– Во подлабоко тенџере ставете вода, додадете сол и ставете да се вари. Кога ќе почне да врие ставете ги тиквичките да се бланшираат околу три минути, само малку да омекнат. Извадете ги од водата и тавете ги на хартија да се исцедат. Водата од варењето сочувајте ја.

– Во тава ставете хартија за печење.

– Ситно исецкајте го кромидот. Печурките измијте ги убаво и исецкајте ги на листови. Печурките вргањ извадете ги од водата, исцедете ги и ситно исецкајте ги.

– Во тава на рингла на загреано маслиново масло пропржете го кромидот, а потоа додадете ги и двата вида печурки и ште малку пропржете ги. Додадете го исецканото лукче, ориганото и внатречноста од тиквичките.

– Продолжете со динстањето додека не омекнат сите состојки, а потоа додадете го булгурот. Измешајте и додадете од водата во која ги бланширавте печурките. Повторно убаво измешајте. Тенџерето тргнете го од рингла и оставете булгурот да ја впие течноста. Ако уште не е сосема омекнат додадете уште малку вода. Додадете сол и бибер по вкус. Внимавајте смесата треба да биде густа.

– Тиквичките наредете ги во тавата и премачкајте ги со маслиново масло. Посипете ги со сол и бибер и потоа наполнете ги со претходно подготвената смеса со печурки и булгур. Најодозгора ставете тенки парчиња моцарела сирење.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути.

– Готовите тиквички сервирајте ги топли со салата, варен зеленчук или сл.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска