Потребно е:
1 средна тиквичка
изрендана кора од 1/2 лимон
1 јајце
1/2 лажиче сол
1/4 лажиче бибер
1/2 кг мелено пилешко или мисиркино месо
1/4 чаша (од 250 мл) лебни трошки
1 главица кромид, ситно сецкан
Подготовка:
– Изрендајте ги тиквичките. Со раце исцедете ги од вишокот течност.
– Изматете ги јајцата, додадете ја изренданата кора од лимон и додадете сол и бибер. Потоа додадете ги тиквичките, меленото пилешко месо, лебните трошки и ситно сецканиот кромид. Убаво измешајте со дрвена лажица или раце.
– Ставете малку масло на грил тавата и загрејте го.
– Направете 4 плескавици, секоја со 2,5 см дебелина. Ставете ги на загреаната грил тава и печете ги 6-8 минути.
– Сервирајте ги во топли лепињи со салата и додатоци по желба.