Подгответе го ова лесно јадење, нутритивно богато и одлично избалансирано …
Потребно е:
40 гр јачменова каша
1 кесичка Фант за полнети пиперки и сарма
15-тина поголеми листови блитва
400 гр мелено јунешко месо
60 гр панцета
1 тиквичка
150 гр кашкавал ајдамер
1 лажица пармезан
100 мл павлака за готвење
Подготовка:
– Јачменот сварете го во врела солена вода и исцедете го.
– Содржината на кесичката Фант измешајте ја со 100 мл вода и оставете да стои неколку минути.
– Листовите блитва кратко избланширајте ги и изладете ги во ладна вода.
– Подготвениот Фант додадете го во месото и убаво измешајте.
– Со овој фил од месо наполнете ги листовите и завиткајте ги сармите.
– Сармите наредете ги во намастена огноотпорна тава, полијте ги со павлака за готвење, посипете со изренданиот кашкавал и изренданиот пармезан.
– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.
– Послужете ги топли со свежа салата.