Колач со свежи смокви

Од:

Здрав колач без брашно, шеќер и јајца …

Потребно е:
за кората:
100 гр бадеми
150 гр суви смокви
2 лажици семки од лен
2 лажици кокосово брашно
1/2 лажица вода
1/2 лажиче цимет

за кремот:
75 гр индиски ореви
125 мл кокосово млеко
2 лажици мед
1/2 лажиче екстракт од ванила
50 гр кокосово брашно

за сервирање:
4-5 свежи смокви

Подготовка:
– Потопете ги индиските ореви во ладна вода и оставете ги да стојат преку ноќ во водата.

– За кората, ставете ги сите состојки во блендер и изблендирајте ги да добиете леплива смеса.

– Калапот за леб обложете го со пластична фолија и распоредете ја смесата за кората. Убаво втиснете ја со прсти или силиконска шпатула. Ставете го калапот во замрзнувач додека го правите кремот.

– За кремот, во блендер ставете ги исцедените индиски ореви и блендирајте неколку минути. Додадете ги кокосовото млеко, медот и екстрактот од ванила и продолжете со блендирањето додека да добиете глатка, кремаста маса. Додадете го кокосовото брашно и уште еднаш кратко изблендирајте.

– Извадете ја кората од замрзнувач и рамномерно нанесете го кремот. Вратете го колачот во замрзнувач најмалку 2 часа.

– Извадете го од замрзнувач 15 минути пред да го сервирате, декорирајте со свежи смокви и внимателно исечете го со остар нож.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска