Пилешки плескавици со јаболки

Од:

Потребно е:
450 гр пилешки копани и надкопани, без кожа и коски
1 црвено слатко јаболко
50 гр помасна чадена сланина
30 гр пекорино кашкавал, изрендан
1 жолчка
1 лажица семки од коморач

за сервирање:
1/2 црвено слатко јаболко
1/4 поголем коморач
60 гр млад спанаќ или зелена салата
1/2 лимон

Подготовка:
– Пилешкото месо крупно сомелете го. Јаболкото крупно изрендајте го и со раце исцедете го сокот.

– Сланината исецкајте ја коцки и пропржете ја на сува тава додека да порумени.

– Во подлабока чинија ставете го месото, изренданото јаболко и сланината. Додадете ги пекориното, жолчката, во аван иситнетите семки коморач, 1 лажиче сол и повеќе бибер. Измешајте да добиете компактна маса.

– Смесата поделете ја на 4 дела и со раце обликувајте 4 плескавици.

– Плескавиците ставете ги на чинјја премачкана со масло и покријте ги со пластична фолија. Оставете ги да стојат во фрижидер најмалку 20 минути.

– Потоа извадете ги од фрижидер и ставете ги да се пржат во загреана тава на 2 лажици масло по 4-5 минути од секоја страна. Веднаш префрлете ги во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 5 минути.

– На чинија ставете листови спанаќ или зелена салата, тенки листови јаболко и коморач, посипете со сол и бибер, исцедете сок од лимон и прелијте со маслиново масло. Од страните додадете ги врелите плескавици.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска