Печени ќофтиња од лосос со сос од авокадо

Од:

Потребно е:
за ќофтињата:

360 гр лосос без кожа
1/2 главица кромид, изрендан на ситно ренде
1 лажица ситно сецкан свеж магдонос
1 чешне лук, истискан низ преса
1 белка
2 лажици лебни трошки
1 лажиче сол
1/4 лажиче мелен црн бибер
1/4 лажиче мелена црвена пиперка

за сосот од авокадо:
1/2 авокадо
3 лажици грчки јогурт (или кисела павлака)
сок од 1/2 лимон
1/4 лажиче сол
1/4 лажиче мелен црн бибер
1/4 лажиче мелена лута црвена пиперка
1/4 лажиче лук во прав
2 лажици вода

Подготовка:
– Лососот сомелете го во блендер, но внимавајте да не го направите паштета).

– Префрлете го во подлабок сад и додадете ги сите останати состојки за ќофтињата. Измешајте да добиете хомогена смеса.

– Од смесата обликувајте 6 ќофтиња и наредете ги во тава обложена со хартија за печење.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 15 минути.

– Додека се печат ќофтињата подгответе го сосот од авокадо. Во блендер ставете ги сите состојки за сосот и измелете ги додека да добиете хомогена смеса.

– Сервирајте ги топли со малку изрендана кора од лимон.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска