Ќофтиња со пченка, туна и сос од јогурт

Од:

Вкусно, ароматично предјадење …

Потребно е:
110 гр остро брашно
1/2 кесичка прашок за пециво
1 конзерва туна
мелен црн бибер, сол
60 мл млеко
1 јајце
1 лажица маслиново масло
2 млади кромидчиња
1/2 луто чили пиперче
150 гр пченка од конзерва
масло за пржење

за сосот:
200 мл јогурт
1 лажица сенф
1/2 луто чили пиперче
1 лажиче сок од лимон

Подготовка:
– Измешајте ги брашното и прашокот за пециво. Додадете ги млекото и јајцето и изматете за да добиете хомогена смеса.

– Потоа додадете ги сецканото чили пиперче, исецканите млади кромидчиња и исцедената пченка. Додадете 1 лажица маслиново масло, сол, бибер и туната од конзерва и убаво измешајте.

– Со лажица вадете од подготвената смеса и ставајте да се пржат на намастена загреана тава по две минути од секоја страна.

– За сосот, во 200 мл јогурт додадете 1 лажица сенф, сок од лимон и ситно сецкано чили пиперче. Убаво измешајте.

– Печените пченкарни ќофтиња послужете ги со сосот.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска