Македонско грне

Од:

Уште едно вкусно старо македонско јадење кое се подготвува со јагнешко или јунешко месо. Покрај месото и кромидот неизоставни се доматите, белото вино и зачини…

Потребно е:
1 кг јагнешко или јунешко месо
2 главици кромид
80 мл масло
1 лажица мелен сув зачин
сол, бибер
250 гр домати
1 лута пиперка
3 млади кромидчиња
300 мл бело вино

Подготовка:
– Месото исечете го на коцки, а кромидот ситно исецкајте го. Пропржете ги малку на загреано масло.

– Кога месото малку ќе омекне додадете ги доматите исецкани на коцкички и ситно сецканата лута пиперка. Динстајте на средна тепература додека месото сосема не омекне.

– Додадете го сецканиот млад кромид, виното и водата и уште малку варете го јадењето.

Идеја: По желба македонското грне послужете го со јуфки или њоки како гарнир.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска