Крап од рерна

Од:

За денешниот ручек ви предлагаме да подготвите риба …

Потребно е:
1 исчистен крап
морска сол
свежо мелен бибер
маслиново масло
сок од 1 лимон + 1 лимон за внатрешноста на крапот
лук
листови свеж магдонос или свеж целер

Подготовка:
– Надворешните страни на крапот исечете ги на неколку места со остар нож. Потоа убаво посолете и посипете со свежо мелен бибер и убаво втријте ги во направените засеци на рибата.

– Во внатрешноста на крапот ставете две половинки лимон.

– На крај рибата посипете ја со малку маслиново масло.

– Садот во кој ќе ја печете рибата обложете го со алуминиумска фолија и благо премачкајте го со масло.

– На алуминиумската фолијата посипете го сецканиот лук и сецканиот свеж магдонос или целер, како и со исцеден сок од 1/2 лимон.

– На тоа ставете ја рибата, поклопете или покријте ја со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 40 до 45 минути.

– Потоа рибата прелијте ја со сокот од втората половина од лимонот и вратете да се допече уште 10-15 минути откриена. Рибата треба да остане сочна од внатре, а надворешноста треба да добие убава златно-кафена боја.

– Печената риба извадете ја од рерна, сочекајте неколку минути (за да полесно ја одвоите од фолијата) и потоа сервирајте ја со некој прилог или салата, по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска