Запечени компири со блитва и колбаси

Од:

Интересна комбинација на состојки: компири, блитва, кашкавал и колбаси. Лесно се подготвува, а вкусот е неодолив.

Потребно е:
1,5 кг компири
300 мл млеко
200 мл павлака за готвење
1 лажица путер
2 чешниња лук, ситно сецкани
500 гр блитва, измиена и исецкана на ленти
4 колбаси
2 лажици пармезан
100 гр кашкавал, изрендан
1 лажица маслиново масло
малку свеж рузмарин, ситно сецкан
сол, бибер

Подготовка:
– Компирите излупете ги и исечете ги на тенки тркалца.

– Во пошироко плитко тенџере растопете го путерот, додадете ги компирите и лукот, посолете, сипете ги млекото и павлаката за готвење и варете со повремено мешање додека компирот не биде полуварен.

– Во подлабока тава на малку масло испржете ги колбасите. Кога ќе бидат полупечени додадете ја сецканата блитва. Динстајте на тивко додека блитвата не омекне.

– Тавата за печење намачкајте ја со малку путер, распоредете ја половина количината од компирите, па ставете ги колбасите и блитвата. Сега посипете со рендан кашкавал, рузмарин и половина од пармезанот. На крај досипете ги преостанатите компири заедно со млекото и павлаката во кои ги варевте компирите.

– Посипете со остатокот од пармезанот и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени половина час, односно додека не добие златно-кафена боја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска