Мусака со компири, мелено месо и кашкавал

Од:

Малку поинаку подготвена мусака, со многу кашкавал и пиперка …

Потребно е:
500 гр мелено месо
600 гр компири
1 главица кромид
1 црвена пиперка
400 гр кашкавал
1/2 китка магдонос
2 лажици масло
1 лажиче мелена црвена пиперка
сол, бибер

Подготовка:
– Сварете ги компирите со лушпа. Внимавајте ги да не ги преварите. Потоа излупете ги и исечете ги на тркалца.

– На малку масло испржете го ситно сецканиот кромид. Додадете го меленото месо и ситно сецканата црвена пиперка и пржете неколку минути. Зачинете со мелена црвена пиперка, сол и бибер.

– Кашкавалот исечете го на мали тенки коцки. Половина од кашкавалот распоредете на дното и ѕидовите на округла тава.

– Над кашкавалот наредете ги парчињата компири и над нив меленото месо.

– Одозгора наредете ги преостанатите компири и на крај завршете со еден ред од преостанатиот кашкавал.

– Посипете со сецкан свеж магдонос и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени додека да порумени.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска