Шпаргли и шунка во лиснато тесто

Од:

Фини филувани пакетчиња од лиснато тесто …

Потребно е:
500 гр лиснато тесто
200 гр крем сирење
12 парчиња шунка
500 гр шпаргли
1 јајце, за премачкување

Подготовка:
– Одмрзнатото лиснато тесто ставете го на набрашнета површина и со сукало развлечете го во правоаголник 24х36 см. Исечете го на 8 коцки со должина на страна од 12 см.

– Шпарглите измијте ги и исечете ги на парчиња со должина од 12 см.

– На секоја коцка тесто намачкајте 1 лажиче крем сирење.

-Шпарглите замотајте ги во 1 парче шунка и ставете ги на крем сирењето и тоа дијагонално.

– Рабовите на тестото премачкајте ги со изматено јајце и преклопете ги како на сликата. Повторно премачкајте со изматено јајце.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени 20-25 минути додека тестото да добие убава златно-жолта боја.

– Печените пакетчиња извадете ги од рерна и оставете да се изладат.

– Сервирајте ги топли со сезонска салата по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска