Запечено пилешко со праз

Од:

Едноставно јадење со пилешко, праз и кашкавал, готово за само 30 минути …

Потребно е:
4 парчиња пилешки гради
2 страка праз
1 лажица маслиново масло
25 гр путер
2 лажици брашно
300 мл млеко
100 гр изрендан топлив кашкавал (ајдамер, гауда …)
сол, бибер

Подготовка:
– Месото измијте го и исушете го. Потоа исечете го на коцки и пропржете го на масло околу 5 минути.

– Празот исчистете го, исечете го на тркалца и додадете го кај месото. Поклопете го садот и динстајте 10-тина минути со повремено мешање. Додадете сол и бибер по вкус.

– Направете го бешамел сосот. Во сад на рингла растопете го путерот, додадете го брашното и пропржете го со постојано мешање околу 1 минута. Сипете го млекото и варете со постојано мешање додека да се згусне. На крај додадете половина од изренданиот кашкавал, сол и бибер и мешајте додека да се растопи кашкавалот. Оставете да се излади.

– Тава за печење премачкајте ја со путер. На дното на тавата распоредете ја смесата со пилешко и праз. Прелијте со подготвениот бешамел сос и посипете со остатокот од кашкавалот.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 15 минути, додека да се растопи кашкавалот и да добие убава златно-кафена боја.

– Готовото јадење извадете го од рерна и оставете малку да се излади. Сервирајте го со салата или варен зеленчук.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска