Француска пита со јаболки

Од:

или торта со јаболки на рингла …

Потребно е:
120 гр брашно
2 јајца
100 мл млеко
3-4 јаболки (околу 450 гр исчистени јаболки)
80 гр шеќер
прстофат сол
1/2 лажиче прашок за пециво
1 лажица мед
2 лажици масло
20 гр путер

и уште:
малку масло
шеќер во прав

Подготовка:
– Изматете ги јајцата и шеќерот. Додадете ги солта, брашното и прашокот за пециво. Додадете ги млекото и маслото и убаво изматете.

– Излупете ги јаболките и исецкајте ги на коцки. испрскајте ги со малку сок од лимон. Додадете го и медот и измешајте.

– Тавата во која ќе ја печете питата (дијаметар од 22 см) загрејте ја на рингла. Во неа сипете малку масло и путер.

– Кога ќе се растопи путерот, сипете ја смесата.

– Поклопете ја тавата и печете ја 15-тина минути.

– Внимателно свртете ја од другата страна со помош на чинија и допечете ја уште 8-10 минути.

– Печената пита ставете ја на чинија и оставете да се излади.

– Исечете ја на парчиња, посипете со шеќер во прав и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска