Потребно е:
3 исчистени, измиени и исушени пастрмки
1 лажиче кумин во прав
1 лажиче лута мелена пиперка
2 чешниња ситно сецкан лук
1 лажица мед
2-3 гранчиња свежа мајчина душичка
сок од лимон
морска сол, бибер
Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 220 целзиусови степени.
– Во блендер измелете ги листов ите мајчина душичка, куминот во прав, лутата мелена пиперка и лукот.
– Додадете ги маслото и медот и блендирајте додека да добиете хомогена смеса.
– Со оваа смеса убаво премачкајте ги рибите од надвор и од внатре. Покријте ги со фолија и оставете ги во фрижидер преку ноќ.
– Пред да ги печете извадете ги рибите 1 час порано од фрижидер за да бидат на собна температура. Посипете ги со сол и бибер и премачкајте ги со маслиново масло.
– Ставете ги во тава обложена со хартија за печење и ставете ги да се печат во загреана рерна околу 20 минути со едно превртување.