Златен колач

Од:

Традиционален унгарски колач, фин и ароматичен …

Потребно е:
за тестото:
500 гр брашно
20 гр свеж квасец
3 јајца
1 лажиче сол
100 гр шеќер
80 гр путер
200 мл кисела павлака

за валкање на топчињата:
80 гр путер
100 гр крупно сецкани ореви
100 гр кафеав шеќер
2 лажичиња цимет
10 мл рум

Подготовка:
– Во еден сад измешајте ги јајцата, шеќерот, солта, растопениот путер, рум и киселата павлака.

– Брашното ставете го во еден подлабок сад и додадете ја горната смеса и издробениот квасец. Замесете глатко тесто. Тестото покријте го со крпа и оставете го да нарасне. потоа уште еднаш премесете го и повторно оставете го да нарасне.

– Додека одмара тестото направете ја смесата за валкање на топчињата. Грубо исецкајте ги оревите и додадете ги шеќерот и циметот. Растопете го путерот.

– Земете округол калап со дијаметар од 24 см и обложете го со хартија за печење.

– Кинете од тестото и со раце обликувајте топчиња со големина на орев.

– Топчињата увалкајте ги во растопениот путер, а потоа во машавината од ореви, шеќер и цимет.

– Топчињата редете ги во калапот, едно до друго. Кога ќе завршите со првиот ред почнете да ги редите и во вториот ред.

– Ако ви остане од путерот прелијте го над топчињата.

– Покријте го колачот и оставете да се одмори додека да се загрее рерната. Рерната вклучете ја на 180 целзиусови степени. Ставете го да се пече во загреаната рерна 30 минути.

– Оставете го да се излади и потоа кинете ги топчињата и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска