Гулаш во корпи од тесто

Од:

Многу декоративен начин на сервирање на гулаш …

Потребно е:
за корпичките од тесто:
250 мл млеко
25 гр свеж квасец
1/2 лажиче шеќер
1 лажиче сол
100 мл масло
1 жолчка

за гулашот:
500 гр брашно
1 кг јунешко месо од врат
5 главици кромид
2-3 чешниња лук
1 свежа лута пиперка
сол и бибер, по вкус
1 лажиче лута мелена црвена пиперка
1 лажиче блага мелена црвена пиперка
1 лажица мелен сув зачин
2 моркови

Подготовка:
– Прво почнете со подготовка на гулашот. Ситно исецкајте ги кромидот, лутата пиперка и морковите.

– Пропржете го кромидот на масло, а потоа додадете ги пиперката и морковите.

– Потоа додадете го и месото исечено на коцки и динстајте 15-тина минути. Додадете сол, бибер, мелениот сув зачин, слатката и лутата црвена пиперка. Убаво измешајте и сипете вода.

– Оставете да се вари на умерена температура околу 2 часа.

– На самиот крај додадете го сецканиот лук.

– Додека се вари гулашот подгответе ги корпичките од тесто. Во еден сад ставете половина од 250 мл млако млеко, коцката квасец, 1/2 лажиче шеќери и 1 лажиче сол и оставете го на топло да стаса.

– Во друг сад ставете ги брашното, преостанатото млако млеко, маслото, жолчката и стасаниот квасец и замесете глатко тесто. Оставете го на топло 15-20 минути да нарасне.

– Тестото ставете го на набрашнета работна површина и развлечете го со сукало. исечете го на тенки ленти. Земете по две ленти и замотајте ги како на сликата. На долниот дел од корпичката ставете едно округло парче тесто.

– Готовите корпички наредете ги во тава обложена со хартија за печење и премачкајте ги со изматена белка.

– Ставете ги да се печатво загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20-25 минути.

– Во изладените корпички сервирајте го гулашот.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска