Потребно е:
10-12 кори за пита
околу 700 гр сирење
3 јајца
4 лажици масло
2 полни лажици пченичен гриз
2 лажици кисела павлака
400 мл јогурт
сол, по вкус
1/2 кесичка прашок за пециво
парче путер
Подготовка:
– Во еден сад изматете ги јајцата и додадете ги издробеното сирење, маслото, гризот и прашокот за пециво. Потоа додадете ги јогуртот, киселата павлака и солта и убаво изматете.
– Тавата премачкајте ја со путер. Парчето путер растопете го.
– Секоја кора премачкајте ја со неколку лажици од филот и завиткајте ги како ролни. Потоа од нив направете полжавчиња. Наредете ги во тавата.
– Премачкајте ја питата со растопениот путер.
– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 цезлиусови степени околу 20 минути.
– Послужете ја топла со кисела павлака, кисело млеко или јогурт.