Печено свинско каре полнето со суви сливи

Од:

Потребно е:
250 гр суви сливи
125 мл ракија
1,4 кг свинско каре
10 свежи листови жалфија
сол, бибер
2 лажици маслиново масло
1/2 чаша (1 чаша=250 мл) моркови, сецкани на коцки
1/2 чаша целер, сецкан на коцки
1/2 чаша кромид, покрупно исецкан
4 чешниња лук
2,5 чаши пилешка супа

Подготовка:
– Во помал сад ставете ги сувите сливи и прелијте ги со ракија. Оставете ги да стојат 1 час. Извадете ги од ракијата и ставете ги во чинија, а во ракијата оставете само 4 сливи.

– Со остар нож исечете го месото по средина, направете подлабок рез како џеб, од едната до другата страна. Резот наполнете го со сливи.

– Месото заврзете го кујнски конец и убаво посипете го сол и бибер. Листовите жалфијаставете ги меѓу конецот и месото од сите страни.

– Месото премачкајте го со масло и ставете да се пече во загреана рерна на 230 целзиусови степени околу 15 минути. Смалете ја температурата на 200 степени.

– Во тавата додадете го сецканиот зеленчук околу месото и печете уште 15-тина минути.

– Потоа додадете ги 4-те сливи заедно со ракијата и печете 10 минути.

– Месото прелијте го со супата и повторно вратете го во рерна 30-40 минути. Од време на време преливајте го месото со сокот од тавата.

– Кога температурата на место ќе достигне 155 степени или кога ќе добие убава златно-кафена боја, месото е печено.

– Извадете го зеленчукот од тавата, исцедете го во цедалка и испасирајте го.

– Проверете го сосот дали е доволно солен и ако е потребно додадете уште сол и бибер.

– Месото исечете го на тенки парчиња и прелијте го со сосот од тавата. Ставете од испасираниот зеленчук.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска