Потребно е:
2 лажици масло
1 главица кромид, ситно сецкана
3 гранчиња темјан
сол, бибер
2 чешниња лук
250 гр колбаси, исецкани на тркалца
1 брашно
200 гр домати
400 гр тестенини во облик на школки
100 гр моцарела сирење, исецкана на парчиња
1/4 чаша рендан пармезан
Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 200 целзиусови степени.
– На малку масло пропржете го ситно сецканиот кромид и темјан. Додадете сол и бибер.
– Потоа додадете ги лукот и колбасите и пржете околу 5 минути, додека колбасите да добијат боја.
– Додадете го брашното и пржете со постојано мешање неколку минути.
– Следно додадете ги доматите и здробете ги со вилушка. Варете додека да се згусне. Извадете ги гранчињата темјан.
– Тестенините сварете ги според упатството на пакувањето. Исцедете ги.
– Во истата вода во која се вареа тестенините сварете ја брокулата, околу 1-2 минути само да омекнат. Исцедете ја.
– Исцедените тестенини и брокулата префрлете ги во намастена тава за печење, прелијте ги со сосот со колбаси и домати и малку измешајте. Посипете со сол и бибер по желба. Одозгора наредете ја сецканата моцарела и посипете со пармезан.
– Ставете да се пече во загреана рерна околу 15 минути, додека да се растопи моцарелата.