Крцкави лепињи со лук и пармезан

Од:

Многу е ароматичен и вкусен …

Потребно е:
335 гр пченично бело брашно
30 гр пченкарно брашно
1 полно лажиче сол
5 гр сув квасец
1/2 лажиче шеќер
1 лажица маслиново масло
260 мл топла вода

за премачкување:
5-6 чешниња лук
1/2 лажиче хималајска сол
3 полни лажици ситно сецкан свеж магдонос
2 лажици маслиново масло
50 гр ситно рендан пармезан

Подготовка:
– Во малку топла вода ставете 1/2 лажиче шеќер и сув квасец, измешајте и оставете го на страна за да стаса квасецот.

– Во еден подлабок сад ставете ги двете брашна, сол, стасаниот квасец, маслиново масло и топла вода. Измешајте со дрвена лажица и сипете го на набрашнета работна површина.

– Месете го со раце 10-тина минути. Тестото треба да биде меко и еластично. Покријте го со крпа и оставете го да нарасне.

– Пораснатото тесто притиснете го неколку пати со рака, премачкајте го со малку маслиново масло и повторно покријте го и оставете го уште 30-тина минути.

– Вклучете ја рерната на 200 целзиусови степени и ставете ја тавата од рерна во неа и таа да се грее.

– Ако сакате помали лепињи тестото поделете го на парчиња околу 5 гр тешки, а ако сакате поголеми тогаш нека бидат тешки 115-120 гр.

– Со сукало истенчете ги на малку набрашнета работна површина со дебелина 2-3 мм и должина околу 15 см. Премачкајте ги со 1 лажица смеса од лук и посипете со ситно изрендан пармезан.

– За смесата од лук, ставете ги чешнињата лук во аван, додадете сол и убаво истолчете го. Додадете ситно сецкан магдонос и продолжите да толчите со полека додавање на маслиново масло. Ова може да го направите и во блендер.

– Пренесете ги во загреаната тава во рерна и кратко печете ги околу 5 минути или додека малку не нараснат и поруменат.

– Оставете ги малку да се изладат и послужете ги топли, со јогурт или кисело млеко.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска