Темпура

Од:

Темпурата е традиционално јапонско јадење …

Потребно е:
400 гр свежи ракчиња
400 гр разновиден зеленчук (пиперки, кромид, букавка, тиквички и сл.)
250 гр пченично остро брашно
250 гр пченично меко брашно
1 прашок за пециво
2 белки
700 мл многу ладна вода
масло за пржење
1 лажица мелен сув зачин

за сервирање:
сос од соја

Подготовка:
– Ракчињата ставете ги кратко за замрзнувач, а потоа исчистете ги од оклопот.

– Зеленчукот и печурките измијте ги убаво, исушете ги и исечете ги на стапчиња (на пиперките излупете има ја кожата).

– Ставете го брашното во подлабок сад, додадете го и прашокот за пециво и измешајте. Додадете ги белките и ладната вода и со маталка убаво изматете да добиете течно глатко тесто. Тестото кратко ставете го во фрижидер.

– Во далбока тава убаво загрејте го маслото. Зеленчкукот посипете го со мелен сув зачин и измешајте.

– Со рака земајте од зеленчукот, потопете го во тестото и ставете ги во врело масло да се пржат. Истото направете го и со ракчињата.

– Испржениот зеленчук и ракчиња извадете ги од маслото со решеткаста лажица и ставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија.

– Послужете ги веднаш на топли чинии испрскани со сос од соја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска