Патка на медитерански начин

Од:

За Новогодишната трпеза …

Потребно е:
1 патка (околу 2 кг)
50 мл масло
800 гр домати пелати
200 гр црни маслинки
1 китка зачински билки (ловор, целер, темјан)
2 чешниња лук
1 чашка за ракија вињак
100 мл бело вино
20 гр путер
2 лажичиња нишесте (Густин)
50 мл маслиново масло
1 лажиче мелен сув зачин

за кнедлите:
250 гр пченично остро брашно
1 јајце
малку сол
100 мл вода

Подготовка:
– Патката измијте ја и исчистете ја. Внатре истријте ја со мелениот сув зачин, а од надвор со сол. Ставете ја во тава, прелијте ја со врело масло и покријте ја со алуминиумска фолија.

– Ставете ја да се пече во загреана рерна на 220 целзиусови степени околу 1 час.

– За тоа време направете го тестото за кнедлите. Во еден сад ставете ги брашното, јајцата, малку сол и вода и замесете цврсто тесто. Обликувајте ги кнедлите и ставете ги да се варат околу 5 минути во посолена вода што врие.

– Извадете ја тавата со патката од рерна, тргнете го вишокот маснотија и додадете ги исцедените домати, маслинките, здробениот лук и китката зачински билки. Сипете го вињакот и виното. На патката наредете парчиња путер.

– Вратете ја тавата со патката повторно во рерна на 200 степени да се пече 15-тина минути. Потоа температурата смалете ја на 180 степени и оставете да се пече уште околу 1 час (ако е потребно намалете ја температурата на 150 степени). Во тек на печењето полевајте ја патката со течноста од тавата.

– Извадете ја печената патка од тавата. Врелиот сос од зеленчук згуснете го така што ќе му додадете нишесте разматено во малку вода и кратко со постојано мешање варете го на рингла.

– Печената патка исечете ја и премачкајте ја со маслиново масло.

– Послужете ја со сосот од зеленчук и кнедлите.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска